Nieuw oorlogsdagboek Joodse vrouw ontdekt

Geplaatst: 18/04/2010 in Varia

AMSTERDAM –

Ruim zestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is een nieuw dagboek van een joodse vrouw ontdekt. Bij Uitgeverij Balans verschijnt deze week het boek Alles ging aan flarden, het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch. Jet Bussemaker, staatssecretaris van van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nam zondag in De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam het eerste exemplaar in ontvangst.

Klaartje en Joseph de Zwarte woonden tijdens de oorlog in de Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam. Op 22 maart 1943 werden zij en haar man door twee Jodenjagers naar De Hollandsche Schouwburg gesleept, de verzamelplaats in Amsterdam voor deportaties van Joden. Via concentratiekamp Vught en doorgangskamp Westerbork werd Klaartje naar het vernietigingskamp Sobibor vervoerd, waar de nazi’s haar vermoordden.

Klaartje, destijds 32 jaar oud, hield een dagboek bij gedurende de laatste verschrikkelijke maanden van haar leven, waarin ze de vervolging van de Joden beschrijft. Het begint op de dag van haar arrestatie en eindigt op 4 juli 1943, vlak voordat ze naar Sobibor werd gestuurd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s