Marten Toonderprijs

Geplaatst: 18/04/2010 in Nederlandstalige prijzen

Striptekenaar Jan Kruis heeft vrijdag 26 februari in Groningen de eerste Marten Toonderprijs ontvangen voor zijn hele ouvre.

Meer dan een miljoen lezers zijn opgegroeid en vertrouwd geraakt met Jan, Jans en de Kinderen,’ vertelt Gert Jan Pos, ambassadeur voor de strip bij het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, dat de prijs heeft ingesteld. De jury was unaniem in de keuze voor Jan Kruis. ‘Iedereen kent de rode kater.’

De prijs wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal en daarmee aan het Nederlands cultureel erfgoed.

Suriname en Mozambique
De in Rotterdam geboren Jan Kruis tekende tussen 1970 en 1998 meer dan duizend afleveringen van Jan, Jans en de Kinderen, waarbij hij zich liet inspireren door zijn privéleven. Speciaal voor de Leprastichting tekende hij ‘In Suriname’ en ‘In Mozambique’. Deze bijzondere strips zijn te koop bij de Leprastichting.

Het Theater van Jan Kruis
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen organiseert een tentoonstelling over het werk van Jan Kruis. De expositie heet Het Theater van Jan Kruis. Natuurlijk is er veel aandacht voor Jan, Jans en de kinderen, maar ook portretten die hij maakte van bekende Nederlanders en reclamemateriaal dat hij maakte voordat hij met de wekelijkse strip in de Libelle begon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s