Herman Koch in top 10

Geplaatst: 18/04/2010 in Boeken Top 10

Herman Koch is zevende best verkopende auteur van Europa

Een analyse van de bestsellerlijsten van Europa’s grootste boekenmarkten toont aan dat Stieg Larsson, de auteur van de Millennium-trilogie, de best verkopende auteur was in 2009, zo meldt The Independent. De top-drie wordt verder, niet geheel verrassend, gecompleteerd door Stephenie ‘Twilight’ Meyer en Dan Brown (The Lost Symbol). In 2008 prijkte Khaled Hosseini nog op de eerste plaats.
Larsson was in vijf Europese landen een bestseller, met name in de UK, Spanje, Nederland, Frankrijk en Italië, terwijl Meyers Twilight-serie in Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië hoog scoorde.The Lost Symbol was in de zeven onderzochte landen een topper, maar strandde op de derde plaats omdat het pas in de herfst verscheen. Opvallend is de zevende plaats voor Herman Koch in deze Europese bestsellerlijst, te danken aan zijn overweldigend Nederlands succes voor Het diner.
Het lijstje ziet er als volgt uit:

1. Stieg Larsson
2. Stephenie Meyer
3. Dan Brown
4. Paolo Giordano
5. Carlos Ruiz Zafón
6. Camilla Läckberg
7. Herman Koch
8. Tatiana de Rosnay
9. Henning Mankell
10. John Grisham

De top-50 wordt door The Bookseller deze week vrijgegeven. Daar bezetten Engelstalige schrijvers 21 van de 50 plaatsen, terwijl ook tien van de top-twintig auteurs in het Engels schrijven. De cijfers tonen ook aan hoe relatief moeilijk het is om door te breken in internationale markten. Slechts 20 van de vijftig auteurs scoorden in meer dan een land, slechts negen verkregen bestsellerstatus in meer dan twee landen en slechts vier (Larsson, Meyer, Brown en Carlos Ruiz Zafon) hadden bestsellers in meer dan drie van de zeven Europese landen die de gegevens verstrekten.
De ranking analyseert de top-10 verkoop tussen januari en december 2009 in zeven Europese boekenvakbladen: Buchreport/Der Spiegel in Duitsland,Livres Hebdo/Ipsos in Frankrijk, Informazioni Italiani in Italië,Boekblad/GfK in the Netherlands, El cultural in Spanje, Svensk Bokhandel in Zweden en The Bookseller in het Verenigd Koninkrijk. Zie het bericht bij The Independent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s