Een Fascinerende Hondenbaan

Geplaatst: 18/04/2010 in Publicaties in de kijker

Een fascinerende hondenbaan

Adviseur en ghostwriter Don Croonenberg interviewde ruim twintig denkende doeners met acteerkwaliteiten.

Managers zijn toneelspelers, ontdekte adviseur en ghostwriter Don Croonenberg in zijn gesprekken met 22 bestuursvoorzitters en andere “bovenbazen”, zoals hij de managers in navolging van Marten Toonder noemt. Even interessant als de woorden van onder anderenPeter Elverding (DSM, ING), Rokus van Iperen (Océ) en Lydia Helwig Nazarowa (’s Heeren Loo) is zijn analyse van hun emeenschappelijke kenmerken. Croonenberg destilleert uit de interviews een inspirerende visie, een heilig moeten, een goed beoordelingsvermogen, de nodige vertelkunst, een zekere zelfrelativering en het vermogen mensen in beweging te brengen.
Goede managers pareren een heldere visie aan een sterke dadendrang, weet Croonenberg: ‘Bovenbazen hebben aan visie niet genoeg, maar willen het onder hun handen zien gebeuren.’
Tegelijkertijd weten ze ‘heus wel’ dat de bestuurskamer niet het centrum van de wereld is. Hun visionaire dadendrang maakt dat ze staan waarvoor ze staan; hun zelfrelativering maakt dat ze dondersgoed weten dat ze inwisselbaar zijn. In die zin heeft het merendeel van de geïnterviewden de neiging zichzelf als een acteur of actrice te beschouwen, schrijft Cronenberg. De rol wordt met verve en grenzeloze inzet gespeeld, in de wetenschap dat het doek een keer zal vallen voor de persoon, niet voor het theaterstuk.

Een fascinerende hondenbaan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s