Britse auteur Dick Francis (89) overleden

Geplaatst: 18/04/2010 in Personalia van auteurs

De Britse auteur Dick Francis is zondag 14 februari op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Van de thrillers van Francis, een voormalige jockey, werden meer dan 70 miljoen boeken verkocht.
Dick Francis werd wereldwijd gezien als de onbetwiste grootmeester in het thrillergenre. Voor zijn werk ontving hij vele prijzen, waaronder de hoogst zelden toegekende Crime Writers’ Association’s Cartier Diamond Dagger. In 1996 werd hij door de Mystery Writers of America uitgeroepen tot Grand Master voor het leven.

Dick Francis werd geboren als Richard Stanley Francis in Lawrenny, Zuid-Wales op 31 oktober 1920. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij 6 jaar bij de Royal Air Force als piloot. Na de oorlog werd Francis, de zoon van een jockey, een beroemdheid in de wereld van de British National Hunt. Hij won meer dan 350 races, was jockey kampioen in 1953-54, en was van 1953 tot 1957 jockey van Her Majesty Queen Elizabeth the Queen Mother, Francis reed acht keer in de wereldberoemde Grand National Steeplechase, die hij bijna won in 1956 toen zijn paard ‘Devon Loch’ van the Queen Mother – een paar passen van overwinning af – om onduidelijke reden ter aarde stortte. Dit incident, dat Francis “zowel het hoogtepunt als het dieptepunt van zijn jockeycarrière vond” is tevens de impuls voor hem geweest om met een tweede carrière als schrijver te beginnen. Kort na het incident, benaderde een literaire agent Francis voor het schrijven van zijn autobiografie. In 1957 voltooide hij deze autobiografie, The Sport of Queens. Hierna heeft hij een aantal jaren als race-correspondent gewerkt voor de London Sunday Express, om vervolgens een begin te maken met zijn imposante thrillerreeks.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s