Amerikaanse auteur J.D. Salinger (91) overleden

Geplaatst: 18/04/2010 in Personalia van auteurs

De Amerikaanse auteur J.D. Salinger, die wereldberoemd werd met de adolescentenroman The Catcher in the Rye (1951), is in zijn woning in New Hampshire overleden op 91-jarige leeftijd. De zoon van de schrijver heeft dat via zijn literair agent bekendgemaakt. Salinger leidde al decennia een hoogst teruggetrokken bestaan en zijn gezondheidstoestand was tanende: vorig jaar had Salinger zijn heup gebroken en zijn gehoor was tot nihil herleid.
The Catcher in the Rye gold lang als een bijbel voor generaties Amerikaanse tieners, die zich herkenden in de figuur van de lijzig pratende rebel without a cause Holden Caulfield. Van het boek gaan jaarlijks nog 250.000 exemplaren langs de kassa.

De invloed van zijn kleine oeuvre – met onder meer ook de verhalen over de familie Glass – op de Amerikaanse literatuur is aanzienlijk. Sinds 1965 had Salinger niets meer gepubliceerd, maar kwam hij wel regelmatig in het nieuws voor de obsessieve manier waarop hij zijn privéleven afschermde. Salinger leefde sinds 1953 geheel teruggetrokken in een woning op een heuvel in Cornish, een stadje in New Hampshire (in het noordoosten van de Verenigde Staten). Het laatste verschenen werk van zijn hand was de novelleHapworth 16: 1924, die in 1965 in The New Yorker stond. In 1996 was er sprake van dat het verhaal ook in boekvorm zou verschijnen, maar na de toen ontstane mediaheisa is de publicatie door Salinger herhaaldelijk en onbepaald uitgesteld. Salinger ordonneerde ook dat de omslagen van zijn boeken nooit biografische informatie over de auteur of een foto van hem mochten bevatten.

Dertig jaar geleden gaf Salinger voor het laatst een interview aan een krant. Toch beweerde onder meer zijn dochter dat Salinger nog steeds verder schreef tijdens zijn kluizenaarsjaren. Hij zou talloze verhalen hebben afgewerkt. “Ik hou van schrijven, en ik verzeker je dat ik het regelmatig blijf doen. Maar ik schrijf voor mezelf en ik wil compleet met rust gelaten worden terwijl ik schrijf”, zo heeft Salinger in zijn laatste interview met de Boston Globe in 1980 gezegd. In 1974 verklaarde hij aan de New York Times dat “publiceren een bedreiging van zijn intimiteit” betekent en dat het “wonderlijk rustig is om niets te publiceren.” Af en toe poogde een journalist (bijvoorbeeld in 1986 Charlie Carillo van The New York Post) de intimiteit van Salinger te doorbreken, maar telkens kwam die van een koude kermis terug. Nog in juni 2009 kon hij via een Amerikaanse rechter een sequel verbieden van The Catcher in the Rye door de Zweedse auteur J.D. California, waarin Caulfield als 76-jarige, zwervend door New York, werd opgevoerd (zie ons DPM-bericht). Alom wordt er nu gegist wat er zich in de nalatenschap van Salinger zal bevinden – sommigen spreken van vijftien romans – en wat er met de manuscripten zal gebeuren. The New Yorker haalt uit zijn archief het allerlaatste verhaal van Salinger: Hapworth 16, 1924 uit 1965, en andere verhalen die in The New Yorkerverschenen (helaas zijn ze versleuteld). Zie The GuardianThe TimesThe New York TimesThe Huffington PostNRC en Le Monde (DL)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s