AKO Literatuurprijs 2009

Geplaatst: 17/01/2010 in Nederlandstalige prijzen

AKO LITERATUURPRIJS 2009 VOOR GODENSLAAP VAN ERWIN MORTIER

De AKO Literatuurprijs 2009 is toegekend aan Erwin Mortier voor zijn boek Godenslaap. Hij ontving deze prijs uit handen van Guy Verhofstadt, jury-voorzitter en Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs in de Philharmonie te Haarlem.

De jury koos voor dit boek omdat het de eerste grote roman is over de Eerste Wereldoorlog en beschreven is vanuit de optiek van een vrouw in een overweldigende en overrompelende taal. Het biedt een uniek beeld van een tijd die tot nu toe onderbelicht is in de Nederlandstalige literatuur.

Erwin Mortier ontving naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag werd ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

Naast de Godenslaap van Erwin Mortier, waren voor de AKO Literatuurprijs 2009 Lelystad van Joris van Casteren, Alles nieuw van Joke van Leeuwen, De terugkeer van Lupe García van Carolina Trujillo, Via Cappello 23 van Christiaan Weijts en Caesarion van Tommy Wieringa.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2009 bestaat uit de volgende leden:

  • Voorzitter: Guy Verhofstadt, oud-premier van België, lid Europarlement
  • Bas Belleman, recensent Trouw en medewerker Filosofie Magazine
  • Maarten Dessing, medewerker BOEK Magazine en recensent non-fictie Algemeen Dagblad
  • Sylvia Dornseiffer, neerlandica
  • Frank Hellemans, literair criticus Knack Magazine, docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen
  • Jeroen Overstijns, criticus De Standaard der Letteren en manager online bij Sanoma België

Voor de AKO Literatuurprijs komen boeken in aanmerking die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Daarnaast moeten ze of behoren tot de categorie literair verhalend proza voor volwassenen‚ of vallen onder de categorie non-fictie – zoals reisverhalen, biografieën en essaybundels. Boeken in deze laatste categorie moeten zich wel onderscheiden door de literaire kwaliteit van het proza. Er werden dit jaar 390 boeken door uitgevers ingezonden.

De AKO Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie; voorzitter van het bestuur is mr. Winnie Sorgdrager.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s